Ako ma očarila bulharská kuchyňa

Autor: Martina Ištvancová | 12.6.2016 o 17:40 | (upravené 1.9.2016 o 17:02) Karma článku: 4,82 | Prečítané:  1399x

Keďže v lete obľubujem ľahšie jedlá, táto kuchyňa ma priam očarila. Rôzne druhy rýb, kuracie mäso a veľa zeleniny - pre mňa ideálna kombinácia. Všetko dochutené mojou obľúbenou bylinkou - čubricou, ktorú už domov nosím na kilá.

Ryby

V Bulharsku nájdete ryby upravené na všetky spôsoby - dusené, vyprážané, pečené. Vždy krásne naservírované s kopou zeleniny. Zaujala ma aj čierna ryža, podávaná ako príloha. Zmiešaná so syrom chutila fantasticky.

Tarator

Medzi tradičné bulharské polievky patrí tzv. tarator. Je to studená polievka. Pozostáva z kyslého mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov, kôpru a olivového oleja.

Kavarma

Patrí medzi skvosty bulharskej kuchyne. Pozostáva z mäsa (používajú sa rôzne druhy), masti, póru, cibule a rôznych druhov zeleniny, dusených na červenom víne. Naservírovali mi ju vždy v tradičnej bulharskej keramike.

Šopský šalát

Je vynálezom Šopov - svojou konzervatívnosťou preslávených obyvateľov Sofie a Dupnice.  Pozostáva z rajčín a uhoriek ochutených syrom.

Na záver

Bulhari sú veľmi pohostinný a milý národ. Taktiež som ocenila výzdobu reštaurácií v tradičnom štýle.

Je ešte mnoho skvelých  bulharských špecialít, o ktorých by sa dalo písať. Za zmienku stojí aj skvelé tradičné víno a pivo. Ale o tom až v ďalšom článku.

Majte krásne leto plné výborných špecialít!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Populisti získajú, euro môže skončiť. O čom rozhodli Taliani

V Rakúsku populizmus prehral, v Taliansku mu môže rezignácia premiéra pomôcť. Neúspešné referendum vystrašilo trhy.

KOMENTÁRE

Renzi dal sám sebe mat. Dostala ho aj Európa?

Taliansky výsledok je politicky nepomerne ďalekonosnejší než rakúsky.

BLOG MIROSLAVA BEBLAVÉHO

Beblavý: Porušil Lajčák pri Evke zákon? Takmer s istotou

Dôležité je, či bol porušený verejný záujem.


Už ste čítali?