Ako ma očarila bulharská kuchyňa

Autor: Martina Ištvancová | 12.6.2016 o 17:40 | (upravené 1.9.2016 o 17:02) Karma článku: 4,82 | Prečítané:  1416x

Keďže v lete obľubujem ľahšie jedlá, táto kuchyňa ma priam očarila. Rôzne druhy rýb, kuracie mäso a veľa zeleniny - pre mňa ideálna kombinácia. Všetko dochutené mojou obľúbenou bylinkou - čubricou, ktorú už domov nosím na kilá.

Ryby

V Bulharsku nájdete ryby upravené na všetky spôsoby - dusené, vyprážané, pečené. Vždy krásne naservírované s kopou zeleniny. Zaujala ma aj čierna ryža, podávaná ako príloha. Zmiešaná so syrom chutila fantasticky.

Tarator

Medzi tradičné bulharské polievky patrí tzv. tarator. Je to studená polievka. Pozostáva z kyslého mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov, kôpru a olivového oleja.

Kavarma

Patrí medzi skvosty bulharskej kuchyne. Pozostáva z mäsa (používajú sa rôzne druhy), masti, póru, cibule a rôznych druhov zeleniny, dusených na červenom víne. Naservírovali mi ju vždy v tradičnej bulharskej keramike.

Šopský šalát

Je vynálezom Šopov - svojou konzervatívnosťou preslávených obyvateľov Sofie a Dupnice.  Pozostáva z rajčín a uhoriek ochutených syrom.

Na záver

Bulhari sú veľmi pohostinný a milý národ. Taktiež som ocenila výzdobu reštaurácií v tradičnom štýle.

Je ešte mnoho skvelých  bulharských špecialít, o ktorých by sa dalo písať. Za zmienku stojí aj skvelé tradičné víno a pivo. Ale o tom až v ďalšom článku.

Majte krásne leto plné výborných špecialít!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Zdravotná sestra odišla do Švédska. Bola som preťažená, hovorí

Sestry by mali by zarábať aspoň tisíc eur v čistom, aby neodchádzali do zahraničia, hovorí zdravotná sestra LUCIA ZAVADANOVÁ.


Už ste čítali?