Ako ma očarila bulharská kuchyňa

Autor: Martina Ištvancová | 12.6.2016 o 17:40 | (upravené 1.9.2016 o 17:02) Karma článku: 4,82 | Prečítané:  1483x

Keďže v lete obľubujem ľahšie jedlá, táto kuchyňa ma priam očarila. Rôzne druhy rýb, kuracie mäso a veľa zeleniny - pre mňa ideálna kombinácia. Všetko dochutené mojou obľúbenou bylinkou - čubricou, ktorú už domov nosím na kilá.

Ryby

V Bulharsku nájdete ryby upravené na všetky spôsoby - dusené, vyprážané, pečené. Vždy krásne naservírované s kopou zeleniny. Zaujala ma aj čierna ryža, podávaná ako príloha. Zmiešaná so syrom chutila fantasticky.

Tarator

Medzi tradičné bulharské polievky patrí tzv. tarator. Je to studená polievka. Pozostáva z kyslého mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov, kôpru a olivového oleja.

Kavarma

Patrí medzi skvosty bulharskej kuchyne. Pozostáva z mäsa (používajú sa rôzne druhy), masti, póru, cibule a rôznych druhov zeleniny, dusených na červenom víne. Naservírovali mi ju vždy v tradičnej bulharskej keramike.

Šopský šalát

Je vynálezom Šopov - svojou konzervatívnosťou preslávených obyvateľov Sofie a Dupnice.  Pozostáva z rajčín a uhoriek ochutených syrom.

Na záver

Bulhari sú veľmi pohostinný a milý národ. Taktiež som ocenila výzdobu reštaurácií v tradičnom štýle.

Je ešte mnoho skvelých  bulharských špecialít, o ktorých by sa dalo písať. Za zmienku stojí aj skvelé tradičné víno a pivo. Ale o tom až v ďalšom článku.

Majte krásne leto plné výborných špecialít!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KULTÚRA

Matka naháňa únoscov svojho syna. Môže byť taký film komický?

Film Únos je prázdinovou zábavou.


Už ste čítali?